środa, 24 września 2014

Dżem malinowy

Najlepszy dżem malinowy próbowałam u koleżanki mojej mamy. Byłam u niej w domu w zeszłym roku, ponieważ umówiłam się z nią na farbowanie włosów. Wyciągnęła z szafki dżem swojej mamy i wafle... Od tamtej chwili zakochana jestem w malinowym dżemie. Na pytanie o przepis usłyszałam: trochę malin, cukru, zamieszać i do słoika. 



Mój dżem jest może w połowie taki dobry jak tamten. Jednak jest wspomnieniem tamtego dżemu, tamtego jesiennego wieczoru. 


Dżem malinowy
/ Raspberry jam
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki: 
  • 1 kg malin
  • 200 g cukru
  • sok z połówki cytryny
Przygotowanie:

Maliny zmiksować przy pomocy blendera. Przełożyć do garnka i gotować przez 10 minut. Następnie dodać cukier i sok z cytryny i gotować około 20 minut, do uzyskania gęstej, dżemowej konsystencji. Gotowy dżem przekładaj do czystych, suchych i wyparzonych słoików. Zakręć słoiczkii odstaw do górny dnem, by się dobrze zassały.
Przetwory możesz dodatkowo pasteryzować, by wydłużyć ich trwałość.


Ingredients: 

  • 1 kg of raspberries 
  • 200 g of sugar 
  • juice of half a lemon 

Preparation: 

Mix the raspberries with the blender. Put it into a pot and cook for 10 minutes. Then add the sugar and lemon juice and cook for about 20 minutes, until a thick, jam consistency. Ready jam put into clean, dry jars. Spin the jars aside for upper bottom to the well-sucked by. 
Preparations can also be pasteurized to extend their edibility.



1 komentarz: