Są bardzo delikatne, łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. Zamiast natki pietruszki można dać dowolne zioła, na pewno wyjdą pyszne. Idealne na każdą porę dnia.
/Zucchini fritters
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
- cukinia
- pół cebuli
- jajko
- 2 łyżki mąki
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajko wymieszać z mąką i przyprawami. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać w piórka. Dodać do ciasta razem z natką pietruszki. Smażyć na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony.
Ingredients:
- zucchini
- half of onion
- egg
- 2 tablespoons flour
- handful of chopped parsley
- salt and pepper
- oil for frying
Preparation:
Mix egg with the flour and spices. Grate zucchini on the grater with coarse mesh and chop the onion. Add to the dough together with parsley. Fry in hot oil for 2-3 minutes on each side.
Mniam... przypomniałaś mi smak wakacji u babci na wsi :) dziękuję za to i idę sprawdzić czy mam w domu jeszcze cukinię
OdpowiedzUsuńUwielbiamy!
OdpowiedzUsuńPyszne caly rok - najlepsze wlasnie teraz...
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl