poniedziałek, 13 października 2014

Zupa krem z pieczonej dyni

Moja dynia zmarzła, pozostawiając mi jedynie trzy dojrzałe owoce. No cóż, płakać nie będę, ale trochę szkoda. Jedną z "ocalałych" postanowiłam przeznaczyć na zupę.

Jest rewelacyjna! Słodycz pieczonej dyni miesza się z ostrością chili, powodując efekt "WOW!". Koniecznie trzeba spróbować! Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeżeli nie przepadacie za ostrymi smakami, należy zmniejszyć ilość chili.


Zupa krem z pieczonej dyni
/Roast pumpkin creamy soup

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • 1 dynia hokkaido
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 1l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
Przygotowanie: 
Warzywa upiec w piekarniku (175 stopni C, ok. 40 minut). Następnie zmiksować przy pomocy blendera z bulionem warzywnym. Przyprawić i gotować ok. 10 minut, aby lekko zgęstniała.
Świetnie smakuje posypana natką pietruszki.


Ingredients:

  • 1 Hokkaido pumpkin 
  • red pepper 
  • onion 
  • 1l vegetable stock 
  • 1 teaspoon chili flakes 
  • 1/2 teaspoon powdered ginger 
  • 1/2 teaspoon nutmeg 
  • salt and pepper 

Preparation:
Bake vegetable in the oven (175 degrees C, approx. 40 minutes). Then mix with the blender with vegetable stock. Season and cook for approx. 10 minutes to slightly thickened.
Tastes great sprinkled with parsley.

Zabieramy ze sobą posiłekSmaczna JesieńRozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

1 komentarz: