środa, 3 września 2014

Czeko-śliwka, czyli powidła śliwkowe z czekoladą

Śliwki i czekolada? Kultowe połączenie, kojarzy się większości z słodkimi pralinkami. Postanowiłam spróbować zrobić je w postaci powideł. Są idealne na kanapkę, do naleśników, ale najlepiej smakują wyjadane łyżeczką ze słoika!


Czeko-śliwka, czyli dżem śliwkowy z czekoladą
"Choco-plum"-plum jam with chocolate

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • 2 kg śliwek węgierek 
  • 400 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek kakao
  • 2 opakowania żelfixu 

Przygotowanie:

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i gotować do miękkości, często mieszając, by się nie przypaliły. Następnie dodać żelfix i zagotować. Dodać cukier, pokruszoną czekoladę i kakao i gotować na najmniejszym ogniu przez ok. 5 minut często mieszając. Dżem przełożyć do czystych i sparzonych słoików, zakręcić i odstawiać odwrócone do góry dnem do wystudzenia.


Ingredients: 

  • 2 kg plums 
  • 400 g of sugar 
  • 100 g dark chocolate 
  • 5 tablespoons of cocoa 
  • 2 packages gelling sugar 3:1 
Preparation:

Wash plums and cut into pieces. Toss into the pot, pour a little water and cook until tender, stirring frequently. Then add the gelling sugar and bring to a boil. Add the sugar, chocolate and cocoa and cook for another 5 minutes. Do not forget about stirring because it burns. Pour jam into clean jars, close them and turn upside down to cool.

Śliwka - robaczywka!Z dziećmi i dla dzieci 2014

1 komentarz:

  1. Znam!
    Robilam!
    Kocham!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń