Dziś zaszalałam :) Wykorzystałam wykonany wcześniej syrop z mniszka, który nie tylko świetnie smakuje, ale ma też działanie prozdrowotne-działa leczniczo na układ pokarmowy, nerwowy i odpornościowy, usuwa toksyny z organizmu i poprawia wygląd skóry.
/Wholewheat sesame pancake with cottage cheese and nuts
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
- łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżka otrąb pszennych
- łyżka sezamu
- łyżka oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki mleka
- jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 4 łyżki serka wiejskiego
- garść dowolnych orzechów
- łyżka miodu lub syropu z mniszka lekarskiego
Przygotowanie:
Oddzielić białko od żółtka, białko ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki wymieszać z żółtkiem, a następnie dodać pianę z białek. Lekko wymieszać i odstawić na 10 minut. Smażyć naleśnik na rozgrzanej teflonowej patelni. Usmażony naleśnik posmarować serkiem wiejskim, posypać orzechami i zwinąć w rulon. Polać miodem lub syropem z mniszka.
Ingredients:
- 1 tbsp wholewheat flour
- 1 tbsp wheat bran
- 1 tbsp sesame seeds
- 1 tbspcanola oil
- 1/4 cup milk
- 1 egg
- 1/2 tsp baking powder
Filling:
- 4 tbsps of cottage cheese
- a handful of any nut
- 1 tbsp honey or dandelion syrup
Preparation:
Separate the egg white from the yolk, beat the egg white. Mix other ingredients with egg yolk, then add the egg whites. Lightly mix and let stand for 10 minutes. Cook pancake on a pan. Spread prepared pancake with cottage cheese, sprinkle with nuts and roll up. Pour with a honey or dandelion syrup.
wygląda pysznie, bardzo lubię takie naleśniki:)
OdpowiedzUsuń