środa, 11 czerwca 2014

Pełnoziarnisty sezamowy naleśnik z serkiem wiejskim i orzechami

Rzadko na śniadanie jadam placki, naleśniki i inne podobne rzeczy. Jednak jak już je robię, nie boję się eksperymentować.
Dziś zaszalałam :) Wykorzystałam wykonany wcześniej syrop z mniszka, który nie tylko świetnie smakuje, ale ma też działanie prozdrowotne-działa leczniczo na układ pokarmowy, nerwowy i odpornościowy, usuwa toksyny z organizmu i poprawia wygląd skóry.


Pełnoziarnisty sezamowy naleśnik z serkiem wiejskim i orzechami
/Wholewheat sesame pancake with cottage cheese and nuts

(scroll down to see a recipe in English) 

Składniki:

  • łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżka otrąb pszennych
  • łyżka sezamu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 4 łyżki serka wiejskiego
  • garść dowolnych orzechów
  • łyżka miodu lub syropu z mniszka lekarskiego 
Przygotowanie:

Oddzielić białko od żółtka, białko ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki wymieszać z żółtkiem, a następnie dodać pianę z białek. Lekko wymieszać i odstawić na 10 minut. Smażyć naleśnik na rozgrzanej teflonowej patelni. Usmażony naleśnik posmarować serkiem wiejskim, posypać orzechami i zwinąć w rulon. Polać miodem lub syropem z mniszka.


Ingredients:
  • 1 tbsp wholewheat flour
  • 1 tbsp wheat bran
  • 1 tbsp sesame seeds
  • 1 tbspcanola oil
  • 1/4 cup milk
  • 1 egg
  • 1/2 tsp baking powder

Filling:
  • 4 tbsps of cottage cheese
  • a handful of any nut
  • 1 tbsp honey or dandelion syrup

Preparation:

Separate the egg white from the yolk, beat the egg white. Mix other ingredients with egg yolk, then add the egg whites. Lightly mix and let stand for 10 minutes. Cook pancake on a pan. Spread prepared pancake with cottage cheese, sprinkle with nuts and roll up. Pour with a honey or dandelion syrup.


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniBy Niejadek Zjadł Obiadek

1 komentarz: