Pesto klasycznie robi się z bazylii i orzeszków piniowych. Nieco zaszalałam i zrobiłam je z suszonymi pomidorami, zastępując orzeszki piniowe migdałami i nerkowcami.
Pasuje nie tylko do makaronu-świetnie sprawdzi się z chlebem, mięsem, pizzą czy co tam komu wpadnie do głowy.
A za mną chodzi bagietka z pesto...
Pesto z suszonych pomidorów i bazylii
/ Sundried tomato and basil pesto
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
- 10-12 suszonych pomidorów
- duża garść świeżej bazylii
- pół garści migdałów
- pół garści orzechów nerkowca
- 50-80 ml oliwy z oliwek (jeśli pomidory były w oliwie, to najlepiej wykorzystać tą oliwę)
- 25 g sera żółtego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką pastę przy pomocy blendera lub malaksera. I gotowe!
Ingredients:
- 10-12 sundried tomatoes
- large handful of fresh basil
- half a handful of almonds
- half a handful of cashew nuts
- 50-80 ml of olive oil (if the tomatoes were in the oil, it is best to use that oil)
- 25 g of cheese
Preparation:
All the ingredients blend to a smooth paste using a blender or food processor. And that's all!
Na pewno musi być dobre:)
OdpowiedzUsuń