piątek, 20 czerwca 2014

Chleb polski na kefirze z siemieniem lnianym

"Cudze chwalicie, swego nie znacie. Pieczemy fugaski, skony, biove, chleby wg receptur Hamelmana i inne mniej lub bardziej egzotyczne pieczywo. Często jednak nie pamiętamy o tym, że można też piec nasze wspaniałe, pyszne, aromatyczne, polskie chleby. Chleby pszenne, żytnie, razowe na zakwasie z twardą skórką, chleby z ziemniakami, z kminkiem, i z makiem, i z ziarnami lnu, i z czarnuszką, makiem i tatarką."Ten wstęp do organizowanej przez Marcina akcji kulinarnej przypomniał mi, że dawno nie upiekłam żadnego porządnego chleba.
Upiekłam więc klasyczny chleb na kefirze z nasionami lnu.


Chleb polski na kefirze z siemieniem lnianym
/Polish bread with kefir and flaxseeds 

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 25 g otrąb pszennych
  • pół łyżeczki świeżych drożdży
  • łyżka soli
  • łyżka miodu
  • łyżka octu jabłkowego
  • 300 g kefiru
  • 50 g wody
  • 100 g nasion siemienia lnianego
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić na 2 - 2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia w lodówce na 10-12 h. Wyciągnąć 1-2 h przed pieczeniem. Szybko naciąć i posypać ziarnami lnu. Piec z parą w piecu nagrzanym do 250 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić na kratce.


Ingredients:

  • 200 g rye sourdough
  • 550 g wheat bread flour 
  • 100 g whole wheat flour
  • 25 g wheat bran
  • 1/2 teaspoon fresh yeast
  • 1 tbsp salt
  • 1 tbsp honey
  • 1 tbsp of apple cider vinegar
  • 300 g of kefir
  • 50 g water
  • 100 g flaxseeds
Preparation: 

Mix all ingredients in a large bowl, then knead elastic, smooth dough. Leave for 2 - 2 1/2 hours and knead 2 - 3 times during this time. Then place in baking form lined with baking paper and leave to rise in the fridge for 10-12 hours. Pull out 1-2 hours before baking. Quickly cut and sprinkle with flaxseeds. Bake with steam in an oven heated to 250 degrees for 10 minutes, then lower the temperature to 230 degrees and bake for the next 20-25 minutes. Cool on a wire rack.





Pieczemy Polski Chleb
 Obraz i video hosting by TinyPic  




4 komentarze:

  1. Cieszy niezmiernie , że coraz częściej dostrzegamy , że my Polacy nie gęsi... a w piekarstwie niejednokrotnie tzw "zachód" uczył się od nas , wystarczy sprawdzić pochodzenie określenia poolish, promujmy co nasze , bo mamy się czym tu chwalić , w przeciwnym razie nasze wnuki będą jadły wurst zamiast kiełbasy pozdrawiam Adam Piekarz

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi, lovely bread. I'll like to check, by kefir, you do mean milk kefir? i would like to try this when i have the time, thanks!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yes, I mean the milk kefir.
      I can not wait when you bake this bread. Be sure to show it on your blog :)
      Regards!

      Usuń