niedziela, 29 czerwca 2014

Jagodowo-jogurtowe ptasie mleczko

Jednymi z moich ulubionych letnich owoców są jagody. Czekam z niecierpliwością aż pojawią się w lesie. Choć ich zbieranie jest czynnością dość monotonną, nigdy ich nie kupuję.

Dziś proponuję wykorzystanie jagód do zrobienia letniego ciasta a'la ptasie mleczko.
Dwie warstwy puszystych chmurek na wafelku.


Jagodowo-jogurtowe ptasie mleczko
/Blueberry yogurt marshmallow

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:

  • małe opakowanie wafli
  • 500 g jagód
  • 340 g jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru pudru
  • 55 g żelatyny
Przygotowanie: 


Jagody zmiksować na gładką masę. Dodać 35 g żelatyny i 100 g cukru pudru i miksować chwilę do dokładnego wymieszania.
Masę przelać do garnka i podgrzać na średnim ogniu wciąż mieszając-do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Masy nie wolno gotować. Zostawić do ostudzenia
Pozostałą żelatynę rozpuścić w szklance wrzątku i wymieszać z jogurtem naturalnym i pozostałym cukrem pudrem. Zostawić do ostudzenia.
Ostudzoną masę jagodową ubijać mikserem przez kilka minut, do zwiększenia objętości i rozjaśnienia.
Blachę wyłożyć folią spożywczą. Na spód ułożyć warstwę z wafelków i wylać masę jagodową. Wstawić do lodówki.
Masę jogurtową również ubijać mikserem przez kilka minut, do zwiększenia objętości. Następnie rozsmarować na masie jagodowej i całość włożyć do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.


Ingredients:

  • small pack of wafers
  • 500 g blueberries
  • 340 g yoghurt
  • 200 g icing sugar
  • 55 g gelatin

Preparation: 

Blend blueberries until smooth. Add 35 g gelatin and 100 g sugar and mix for a while. 
Transfer the batter to the pot and heat over medium heat stirring constantly-until complete dissolution of gelatin. Don't cook the batter. Allow to cool.
Dissolve the rest of gelatin in a glass of boiling water and mix with the yoghurt and the rest of the sugar. Allow to cool.
Whisk the cooled bluberry batter for several minutes, to increase its volume and brightness.
Line the baking tray with foil. Put a layer of wafers on the bottom and pour the blueberry batter. Put in the fridge.
Whisk the cooled yogurt batter for several minutes, to increase its volume, then spread on blueberry and put in the fridge for a few hours all to solidify.

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniJagodowe latoLato w pełni!

2 komentarze:

  1. Ja też zawsze, kiedy tylko mam okazję staram się sama zbierać jagody ;)
    Ciasto wygląda wyśmienicie! W takiej wersji ptasiego mleczka jeszcze nie próbowałam :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń