środa, 28 maja 2014

Pesto z suszonych pomidorów i bazylii

Uwielbiam makarony. Świderki, rurki, kolanka...

Pesto klasycznie robi się z bazylii i orzeszków piniowych. Nieco zaszalałam i zrobiłam je z suszonymi pomidorami, zastępując orzeszki piniowe migdałami i nerkowcami.

Pasuje nie tylko do makaronu-świetnie sprawdzi się z chlebem, mięsem, pizzą czy co tam komu wpadnie do głowy.

A za mną chodzi bagietka z pesto...


Pesto z suszonych pomidorów i bazylii
/ Sundried tomato and basil pesto

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • 10-12 suszonych pomidorów
  • duża garść świeżej bazylii
  • pół garści migdałów
  • pół garści orzechów nerkowca
  • 50-80 ml oliwy z oliwek (jeśli pomidory były w oliwie, to najlepiej wykorzystać tą oliwę)
  • 25 g sera żółtego
Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką pastę przy pomocy blendera lub malaksera. I gotowe!


Ingredients:

  • 10-12 sundried tomatoes
  • large handful of fresh basil
  • half a handful of almonds
  • half a handful of cashew nuts
  • 50-80 ml ​​of olive oil (if the tomatoes were in the oil, it is best to use that oil)
  • 25 g of cheese

Preparation:

All the ingredients blend to a smooth paste using a blender or food processor. And that's all!

Jadłospis dla MamZastąp słoik pysznym daniem - II edycjaDomowy WyróbZastąp słoik pysznym daniem - II edycja

1 komentarz: