niedziela, 25 maja 2014

Mus truskawkowo-rabarbarowy

Jak jest gorąco, apetyt definitywnie nie dopisuje. Wszyscy chcą się ochłodzić.
Problem dodatkowo narasta gdy myślimy o tym, co zjeść na obiad...

Mus owocowy na zimno może być dobrą alternatywą. Najlepszy z makaronem i łyżką jogurtu :-)


Mus truskawkowo-rabarbarowy
/ Rhubarb and strawberry fruit mousse

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • 5 lasek rabarbaru (ok. 700 g)
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki kardamonu 
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonych goździków
Przygotowanie:

Rabarbar pokroić na małe cząstki. Wrzucić do garnka, podlać małą ilością wody i gotować do miękkości, często mieszając, by się nie przypalił. W tym czasie oczyścić truskawki, pokroić i dodać do miękkiego rabarbaru. Dodać cukier i przyprawy i gotować przez parę minut, do uzyskania gęstej konsystencji. Zostawić do wystudzenia, najlepiej schłodzić w lodówce. Opcjonalnie zmiksować mus blenderem. 


Ingredients: 
  • 700 g of rhubarb 
  • 300 gof strawberries 
  • 2 tbsps granulated sugar 
  • half a teaspoon of cardamom 
  • half a teaspoon of cinnamon 
  • half a teaspoon of ground cloves 

Preparation: 

Rhubarb cut into small pieces. Put into the pot, pour small amount of water and cook until tender, stirring frequently. During this time, clean the strawberries, slice and add to the soft rhubarb. Add sugar and spices and cook for a few minutes to a thick consistency. Leave to cool, preferably chill in the refrigerator. Optional mix using the blender.

RabarbaloveZastąp słoik pysznym daniem - II edycjaMilion smaków truskawekJadłospis dla MamNowalijkowe KucharzenieDania na zimno - czyli co jeść w upalne dniZastąp słoik pysznym daniem - II edycjaRabarbalove

1 komentarz:

  1. Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń