Jak to się mówi, żądza spełniona :-)
Botwinka
Składniki:
- 3-4 l wywaru mięsnego
- 2-3 pęczki botwinki
- 3 marchewki
- pietruszka
- 1/4 selera
- łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- 100 g śmietany 12 %
- pęczek koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę posiekać dość drobno, buraki pokroić w półplasterki. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej.
Wywar mięsny doprowadzić do wrzenia i dodać warzywa. Gdy zupa nabierze koloru i buraki będą miękkie dodać ocet/sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.
Zupę zabielić śmietaną-odlać ok. pół szklanki gorącej zupy, dodać śmietanę, dobrze wymieszać i wlać do garnka.
Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami.
Wygląda super!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś razu znajdziesz u mnie coś ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)