piątek, 16 maja 2014

Botwinka

Botwinka chodziła za mną już od dłuższego czasu. Tęskniłam za tym słodko-kwaśnym smakiem. W końcu się doczekałam :-)
Jak to się mówi, żądza spełniona :-)


Botwinka

Składniki:

  • 3-4 l wywaru mięsnego
  • 2-3 pęczki botwinki
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 100 g śmietany 12 %
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Botwinkę posiekać dość drobno, buraki pokroić w półplasterki. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej. 
Wywar mięsny doprowadzić do wrzenia i dodać warzywa. Gdy zupa nabierze koloru i buraki będą miękkie dodać ocet/sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. 
Zupę zabielić śmietaną-odlać ok. pół szklanki gorącej zupy, dodać śmietanę, dobrze wymieszać i wlać do garnka.
Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami. 


Dania dla urodyJadłospis dla MamZastąp słoik pysznym daniem - II edycja

1 komentarz:

  1. Wygląda super!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś razu znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń