sobota, 15 lutego 2014

Chleb czekoladowy z rodzynkami na zakwasie

Londyn-Camden Street-nie da się opisać, trzeba poczuć tamtejszy klimat...
Przepyszny chleb deserowy, upieczony w ramach chlebowej międzyblogowej akcji organizowanej przez Amber. Jak dla mnie to zupełna nowość-po raz pierwszy piekłam słodki chleb, myślałam raczej, że wyjdzie mi z niego niezłe ciasto. Aczkolwiek tak się nie stało, wyszedł mi cudowny bochenek. Wygląda pięknie, urzekł mnie jego mocno kakaowy kolor. Wilgotny i czekoladowy, słodzony rodzynkami-moim zdaniem najlepiej smakuje z twarożkiem i masłem orzechowym.




Chleb z czekoladą i rodzynkami na zakwasie

Składniki:
  • 170 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 250 g ciepłej wody
  • 330 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g rodzynek
  • 8 g soli
  • 5 g gorzkiego kakao (w oryginale - 20 g)
  • 15 g gorzkiej czekolady (w oryginale - 80 g mlecznej czekolady)
Przygotowanie:

W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Dodać mąkę, sól i posiekaną gorzką czekoladę, rodzynki i kakao. Wymieszać do połączenia składników. Przykryć i odstawić na 10 min. Następnie zacząć wyrabianie ciasta*-chwycić porcję ciasta z brzegu, lekko naciągnąć i przycisnąć w środek ciasta; lekko obrócić misę i powtórzyć tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzać składanie 8 razy, co powinno zająć ok. 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardziej sprężyste, stawiające opór. Przykryć misę i odstawić na 10 minut. Powtórzyć wyrabianie 2-3 razy, robiąc 10 minutowe przerwy. Po ostatnim wyrabianiu przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (lub do podwojenia objętości). Potem należy je odgazować (uderzamy pięścią w jego środek) i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (w oryginale - uformować 2 kule i umieścić w koszyku do wyrastania) i odstawić do wyrośnięcia na 3-6 godzin (do podwojenia objętości). Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy wodę (przygotować szklankę wody). Bezpośrednio przed włożeniem ciasta do piekarnika naciąć je i obficie posypać wierzch mąką. Włożyć do piekarnika, wlać wodę do przygotowanego naczynia i obniżyć temperaturę do 220st. Piec ok. 35-40 minut, aż chleb będzie ładnie brązowy. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, wyjąć z foremki i postukać w spód chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos. Ostudzić na kratce.

*klik-schematyczny rysunek jak wyrabiać chleb


Wciąż zachwycam się jego wyglądem... Narobiłam mu mnóstwo zdjęć i nie mogłam się zdecydować, które tutaj pokazać...



Chleb bierze udział również w Czekoladowym Tygodniu Bei


 Obraz i video hosting by TinyPic  



27 komentarzy:

  1. Pięknie upieczony!
    Fantastycznie,że dołączyłaś do naszej piekarni.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglada.dzieki za wspolne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny bochen Żabko, dzięki za wspólnie spędzony czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwsza propozycja zjedzenia chleba z masłem orzechowym to strzał w "dziesiątkę", pięknie Ci się udał.Dziękuję za wspólnie spędzony czas. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczny bochen . Oj tak tak to świetny chleb , taki mercedes
    Fajnie było piec razem

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabko, bardzo ladnie wyrosniety i wypieczony. Witaj w naszym gronie. Dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały bochenek :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciesze sie, ze smakowal! :)
    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za wspolne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczny! Dziękuję za czekoladowe chwile spędzone razem!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny chlebek! Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie Ci się udał, ja również jestem zadowolona ze smaku czekoladowego chlebka.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  12. śliczny chlebek. Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudny chlebek;-) Dziękuję Wam bardzo dziewczyny za serdeczne przyjęcie i do kolejnego pieczenia;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Choć czekolada smakiem mnie nie zachwyca,
    to nie mogę powiedzieć, że nie jest fotogeniczna.
    Również zrobiłam mojemu chlebowi mnóstwo zdjęć;)
    Nie mogłam się powstrzymać!
    Dziękuję za ten wspólny czas:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rzeczywiście jest to niecodzienny chleb, w Twoim wykonaniu wygląda jak świąteczny keks, ale jadłam go również z szynką:P (piekłam bez rodzynek, więc u mnie wcale nie był taki słodki).

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliczny:) ..... ja też swojemu całe mnóstwo zdjęć natrzaskałam:) .... pozdrawiam i dziękuję:) Do następnego pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie Ci wyszedł. :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda jak chlebowy keks - pyszne wspomnienie, które trzeba będzie powtórzyć. Do spotkania przy kolejnym pieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
  19. Na zakwasie to musi być smak! dzięki za wspólne wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Żabko-chleb bardzo ładnie wygląda :) Pozdrawiamy i dziękujemy za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ecco un pane che potrei mangiare tutto da sola , adoro il cioccolato!!
    Bravissima cara e grazie per averlo portato a Panissimo!
    A presto, ti aspetto con le tue creazioni :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pięknie wygląda, nie dziwię się, że zrobiłaś tyle zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pięknie wyszedł, dziękuję za wspólne pieczeni i do następnego! :)
    Pozdrawiam, Tosia (Smakowity chleb).

    OdpowiedzUsuń
  24. Też nie byłam przekonana do chleba czekoladowego, ale warto było spróbować! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Po ilości komentarzy widać, że przepis się podoba. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetny! W tym czekoladowym posmaczku można się zakochać, bardzo było miło Cię poznać Żabko!

    OdpowiedzUsuń
  27. Żabko, zapraszam do marcowej Piekarni!

    OdpowiedzUsuń