czwartek, 6 lutego 2014

Meksykańska zupa z kurczakiem

Uwielbiam wszystko, co ostre. Ostatnio nie ma dnia, bym nie zjadła czegoś, co pali mnie w język. Obawiam się, ze niedługo w ramach przekąski będę podgryzać papryczki chili, jednak zanim to nastąpi, chciałabym podzielić się przepisem na pyszną zupę.






Meksykańska zupa z kurczakiem

Składniki:
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • pół pietruszki
  • po kawałku selera i pora
  • łyżka oleju lub oliwy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 2 szklanki makaronu (muszelki albo kolanka)
  • koncentrat pomidorowy
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • chili (grys lub proszek)
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, selera i pora umyć, obrać i pokroić. 1,5-1,75 litra wody wlać do garnka, dodać warzywa, liść laurowy, sól, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotować kilka minut. Wyjąć selera i pora. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, obtoczyć w chili. Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, smażyć 15 sekund i dodać kurczaka. Smażyć ok. 3-5 minut. Do garnka dodać makaron, kurczaka, gotować ok. 5 minut, następnie dodać koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Gotować na małym ogniu do miękkości makaronu. Przyprawić do smaku.



Z przepisu wychodzi 6 porcji, każda po ok. 340 kcal. 

Na dziś jestem spełniona-szkoła, gotowanie, dobry trening, nauka-a teraz relaks przy muzyce... 

W Nowy Rok z SuperFoodsWarzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014W Nowy Rok z Superfoods

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz