Meksykańska zupa z kurczakiem
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- pół pietruszki
- po kawałku selera i pora
- łyżka oleju lub oliwy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 2 szklanki makaronu (muszelki albo kolanka)
- koncentrat pomidorowy
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- chili (grys lub proszek)
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, selera i pora umyć, obrać i pokroić. 1,5-1,75 litra wody wlać do garnka, dodać warzywa, liść laurowy, sól, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotować kilka minut. Wyjąć selera i pora. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, obtoczyć w chili. Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, smażyć 15 sekund i dodać kurczaka. Smażyć ok. 3-5 minut. Do garnka dodać makaron, kurczaka, gotować ok. 5 minut, następnie dodać koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Gotować na małym ogniu do miękkości makaronu. Przyprawić do smaku.
Z przepisu wychodzi 6 porcji, każda po ok. 340 kcal.
Na dziś jestem spełniona-szkoła, gotowanie, dobry trening, nauka-a teraz relaks przy muzyce...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz