środa, 5 lutego 2014

Białkowy napój serwatkowy

Z produkcji domowych serów zostaje nam lekko zielonkawa ciecz-serwatka. Powstaje ona w wyniku oddzielenia się skrzepu z mleka. Składa się ona głównie z wody. Bogata w kwas mlekowy, witaminy, potas, wapń i proteiny serwatkowe. Jest dobra na dolegliwości żołądkowe oraz wzmacnia odporność organizmu. Można ją pić bezpośrednio, lecz o wiele lepiej smakuje, gdy przygotuje się z niej owocowy napój.



Białkowy napój serwatkowy

Składniki:

  • 1 litr serwatki
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • sok owocowy
Przygotowanie:

Serwatkę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać sok z cytryny i zostawić na 20-30 minut. Następnie podgrzać do temperatury 80-85 stopni (zacznie parować) i przelać przez sito do butelki. Butelkę dobrze zakręcić i schłodzić. Przed podaniem zmieszać według uznania z sokiem owocowym (u mnie w proporcjach 1:1 z sokiem jabłkowym). W razie potrzeby dosłodzić do smaku.



Domowy Wyrób

1 komentarz: