środa, 13 sierpnia 2014

Lane kluski na mleku

Ostatnio cierpię na totalny brak czasu. I na fazę na lane kluski na mleku.
Nie były często przygotowywane u mnie w domu, jednak bardzo je lubiłam. Lubię ich konsystencję, gęstą, przypominającą budyń. Zawsze w towarzystwie dżemu, miodu bądź cukru.
Pychotka! Śniadanie idealne ;-)

Lane kluski na mleku
/Milk Soup with Poured Noodles

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 2 łyżki mąki (żytnia razowa-mój faworyt!)
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Jajko wymieszać z mąką i solą. Ciasto powinno być bez grudek i dość lejące. Do gotującego się mleka wlewać powoli ciasto, mieszając. Gotować do momentu, aż kluski napęcznieją. Posłodzić dżemem, miodem lub cukrem.


Ingredients:
  • glass of milk
  • egg
  • 2 tablespoons flour (wholemeal rye flour-my favorite!)
  • pinch of salt
Preparation:

Mix egg with flour and salt. The dough should be without lumps and quite runny. To the boiling milk slowly pour the dough, stirring. Cook until the noodles swell. Sweeten with jam, honey or sugar.

Z dziećmi i dla dzieci 2014

2 komentarze:

  1. kluski to smak mojego dzieciństwa. uwielbiam je! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadlam lata cale, a pamietam, ze bardzo lubilam...
    Zgadza sie - sniadanie idealne!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń