Jak kolega przyniósł do pracy sałatkę makaronową, nie mogłam się oprzeć, by jej spróbować. Była przepyszna, więc postanowiłam sprawić sobie taką w domu.
Suszone pomidory, oliwki, ser feta i bazylia-klasycznie, we włoskim stylu. Niezwykle aromatyczna, wyśmienita zarówno na na zimno jak i na ciepło-pełni wtedy rolę obiadu. Konieczna do spróbowania dla wielbicieli włoskich smaków.
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta
/Pasta salad with dried tomatoes, olives and feta
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
- 250g makaronu świderki
- 50g pomidorów suszonych w słońcu*
- 70g czarnych oliwek
- 150g sera feta
- garść listków bazylii
- 50 ml oliwy z oliwek
- łyżka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz
*można użyć suszonych pomidorów w oliwie-wtedy lepiej wykorzystać oliwę z pomidorów.
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Pomidory i oliwki pokroić na kawałki. Oliwę wymieszać z przyprawami. Do makaronu dodać pomidory, oliwki, posiekaną bazylię, zalać oliwą. Dodać pokruszony ser feta. Zostawić w lodówce do połączenia smaków na pół godziny. Podawać na zimno lub podgrzewać na patelni.
Ingredients:
- 250g pasta gimlets
- 50g sun dried tomatoes*
- 70g black olives
- 150g feta cheese
- a handful of basil leaves
- 50 ml olive oil
- 1 tablespoon Herbes de Provence
- half a teaspoon of granulated garlic
- salt and pepper
* You can use dried tomatoes in olive oil-then it is better to use olive oil from tomatoes.
Preparation:
Cook the pasta al dente. Tomatoes and olives cut into pieces. Mix olive oil with spices. Add the tomatoes, olives, chopped basil to the pasta and pour the olive oil. Add crumbled feta cheese. Leave in the fridge to combine flavors for half an hour. Serve cold or heat in a pan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz