Na targach i w sklepach aż roi się od pięknych, polskich jabłek. Przydrożne jabłonie uginają się od ich nadmiaru.
A mnie naszło na kurczaka z jabłkami. Plan przewidywał "odpalenie" piekarnika, ale... No właśnie: ale.
Ale brak czasu.
Więc stwierdziłam: poeksperymentujemy.
I wyszedł różowawy słodko-ostry sos w stylu indyjskim.
Curry z kurczaka z jabłkami i rodzynkami
/Chicken curry with apples and raisins
(scroll down to see a recipe in English)
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 2 jabłka
- garść rodzynek
- 1-2 łyżki przyprawy tandoori masala
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z sosem sojowym. Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni. Następnie dodać kurczaka i smażyć ok. 5 minut. Zredukować ogień, dodać świeżo starty imbir, rozgnieciony czosnek, przyprawę tandoori masala i rodzynki. Dusić pod przykryciem przez chwilę, następnie dodać pokrojone w cienkie plasterki jabłka i kilka łyżek wody. Dusić przez ok. 10 minut. Wymieszać z jogurtem naturalnym i podawać.
Ingredients:
- 2 chicken breasts
- 2 onions
- 2 apples
- handful of raisins
- 1-2 tablespoons tandoori masala spice
- 3 cm piece of fresh ginger
- 2 cloves of garlic
- a little plain yogurt
- 2 tablespoons soy sauce
- oil for frying
Preparation:
Cut chicken into cubes and mix with soy sauce. Chop the onion and fry in a pan. Then add the chicken and fry for approx. 5 minutes. Reduce heat, add freshly grated ginger, crushed garlic, tandoori masala and raisins. Cover and simmer for a minute, then add thinly sliced apples and a few tablespoons of water. Simmer for approx. 10 minutes. Mix with the yoghurt and serve with rice.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz