Przepis podpatrzony na Smaku Zdrowia. Pyszne, serowe rogaliki, dobre jako słodki, zdrowy grzeszek na każdej diecie.
Serowe Rogaliki z Suszonymi Owocami
Składniki:
Rozczyn:
- 15 g drożdży
- 0,5 łyż proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- kopiasta łyżka mąki
- 2 płaskie łyżeczki cukru
Ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- jajko
- łyżka masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- po małej garstce suszonych moreli i śliwek
- kostka białego sera (użyłam półtłustego)
- łyżka jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy rozczyn: drożdże z cukrem, proszkiem do pieczenia i mąką rozpuszczamy w ciepłym mleku i zostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką do wyrośnięcia.
W tym czasie robimy nadzienie: ser mieszamy z jogurtem i cukrem, kroimy drobno owoce i dodajemy do sera. Odstawiamy do lodówki.
Gdy rozczyn wyrośnie, do miski wrzucamy pozostałe składniki - jajko, mąkę, sól - i dodajemy rozczyn. Wyrabiamy ciasto do gładkości, po czym polewamy je roztopionym masłem, by przestało się tak kleić. Zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 0,5-1h. Następnie wyciągamy ciasto na blat oprószony mąką, dzielimy na 2, formujemy kulę, którą należy rozwałkować, Kroimy trójkąty, na każdy nakładamy nadzienie i zwijamy. Układamy rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do rozrostu na 20-30 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut (do przyrumienienia) i cieszymy się domowymi rogalikami!
Nie jestem za dobra w formowaniu rogalików... ale na szczęście nie odbiera im to smaku :)
Spokojnie można zamieniać cukier na inne słodzidła, ser na chudy itd. Zmniejszy się kaloryczność. Z tego przepisu wyszło mi 13 rogalików, każdy po ok. 150 kcal.
Smacznego!
Panissimo / Bread & Companatico
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz