poniedziałek, 16 grudnia 2013

Chleb mieszany z melasą na zakwasie

Nareszcie nabyłam melasę trzcinową i zachwycona jej smakiem dodaję ją do wszystkiego. Teraz padło na chleb. Nie chcąc ryzykować, nie dałam jej dużo, ale teraz myślę, że spokojnie można dać jej więcej, wzbogacając smak i aromat wypieku.

Chleb mieszany z melasą na zakwasie

Składniki:

200 g zakwasu żytniego (lub zaczynu przygotowanego 12-14 h wcześniej*)
300 g wody 
350 g mąki pszennej typ 1850
100 g mąki żytniej typ 720
50 g mąki żytniej typ 2000
10 g soli (1,5 łyżeczki)
2-3 łyżki melasy

Przygotowanie: 

Do zakwasu dodawać kolejno wodę, mąkę, melasę i sól, dokładnie wyrobić (ręcznie: ok. 10 min - ciasto powinno być gładkie, ale dość luźne i lekko rozmazywać się na dnie miski.) Pozostawić do wyrośnięcia przykryte w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny. Po wyrośnięciu wyłożyć na blat posypany lekko mąką, ponownie krótko wyrobić i uformować bochenek, ułożyć łączeniem ciasta do góry w koszyku wyłożonym ściereczką i wysypanym dobrze mąką. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (powinien podwoić swoja objętość) na 2-4 godziny. 
Nagrzać piekarnik do temperatury 230° C. Bochenek przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, delikatnie spryskać woda, naciąć i wkładać do naparowanego piekarnika, piec ok. 30 do 45 minut do zbrązowienia skórki. Wystudzić na kratce.

*Na zaczyn potrzebujemy: 
50 g zakwasu żytniego
75 g wody
75 g mąki żytniej typ 2000



Nie mogę powiedzieć, że chleb świetnie trzyma kształt, bo się dość spłaszcza. Jak komuś bardzo to przeszkadza, wystarczy piec go w formie wysmarowanej olejem czy oliwą i wysypanej otrębami bądź wyłożonej papierem do pieczenia.
Dzięki melasie chleb nabiera rustykalnego wyglądu. Jest nieco wyczuwalna w smaku.

Smacznego!

Panissimo / Bread & Companatico

1 komentarz: