Lekka sałatka z makaronem ryżowym, paluszkami surimi i brokułem
Składniki:
- 150 g makaronu ryżowego
- 100 g paluszków surimi
- brokuł
- papryka
- puszka kukurydzy
- ogórek
- 150 g jogurtu naturalnego
- łyżka sosu sojowego jasnego
- sól i pieprz (wedle uznania)
- pół łyżeczki przyprawy pięciu smaków (opcjonalnie)
Brokuła dzielimy na małe różyczki, krótko gotujemy w osolonej wodzie, na tyle, by wciąż pozostały dość twarde. Makaron zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy pod przykryciem na czas podany na opakowaniu (na moim 3-4 min). Pozostałe składniki kroimy w kostkę, paski, plasterki - jak komu wygodnie. Dodajemy brokuła i makaron. Mieszamy składniki sosu, zalewamy sałatkę i mieszamy. Odstawiamy na min. 1h do lodówki, by smaki się "przegryzły".
Z przepisu wychodzi 6 porcji sałatki, każda po ok. 180 kcal
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz