czwartek, 19 grudnia 2013

Lekka sałatka z makaronem ryżowym, paluszkami surimi i brokułem

Znów eksperymenty - kupiłam brokuła i trzeba było go zużyć, bo inaczej by się zmarnował. Z braku lepszego pomysłu zrodził się przepis na smaczną kolorową sałatkę z nutą orientu, w sam raz na lekki lunch do pracy czy szkoły.



Lekka sałatka z makaronem ryżowym, paluszkami surimi i brokułem

Składniki:

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 100 g paluszków surimi
  • brokuł
  • papryka
  • puszka kukurydzy
  • ogórek
Sos:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • sól i pieprz (wedle uznania)
  • pół łyżeczki przyprawy pięciu smaków (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Brokuła dzielimy na małe różyczki, krótko gotujemy w osolonej wodzie, na tyle, by wciąż pozostały dość twarde. Makaron zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy pod przykryciem na czas podany na opakowaniu (na moim 3-4 min). Pozostałe składniki kroimy w kostkę, paski, plasterki - jak komu wygodnie. Dodajemy brokuła i makaron. Mieszamy składniki sosu, zalewamy sałatkę i mieszamy. Odstawiamy na min. 1h do lodówki, by smaki się "przegryzły".
Z przepisu wychodzi 6 porcji sałatki, każda po ok. 180 kcal


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz