Daktyle są bogate w witaminę A, C, B1, B2 i PP oraz w magnez, potas, żelazo i fosfor. Zawierają dużo błonnika, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Miód jest świetnym zamiennikiem białego cukru-jest 1,5 raza słodszy i łatwo przyswajalny, ma właściwości prozdrowotne i przeciwbakteryjne. Dodatkowo, kokos jest źródłem witaminy B2, B6, C i E oraz innych wartościowych pierwiastków takich jak wapń i cynk. Mimo, że składa się w większej części z nasyconych kwasów tłuszczowych, jednak są to tłuszcze, które należą do tłuszczy średniołańcuchowych i nie odkładają się w biodrach.
Na pewno będę robiła je ponownie, wtedy zaktualizuję zdjęcia.
Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, nieco go modyfikując.
Kokosowe babeczki z daktylami i miodem
Składniki:
- szklanka mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 4 łyżki miodu
- 150g wiórków kokosowych
- 100g suszonych daktyli
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Zagotować mleko z miodem, zostawić do ostygnięcia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać wiórki kokosowe. Daktyle pokroić na kawałki i dodać do miski. Wlać mleko i wymieszać. Jajka ubić z solą i dodać do masy. Masę wlewać do foremek wyłożonych papilotkami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem (powinny być złote na wierzchu).
Wyszło 25 babeczek, każda po ok. 85 kcal.
Smacznego!
Cześć:) super blog :) obserwuję i zapraszam do mnie :) http://agaslodziak.blogspot.com/ pozdrawiam Aga :)
OdpowiedzUsuń