Przepis banalnie prosty, przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu, wszystko zależy od tego, jak szybko nagrzewa się Wam gofrownica. Można je podawać zarówno na słodko jak i na słono, bo same w sobie mają neutralny smak. W mojej wersji z jogurtem naturalnym i suszonymi morelami.
Gofry
Składniki:
- szklanka mąki (u mnie pół na pół tortowa i pełnoziarnista)
- jajko
- pół szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ew. łyżka oleju (do smarowania gofrownicy)
Przygotowanie:
Oddzielić białko od żółtka, ubić na sztywno. Pozostałe składniki wymieszać i połączyć z pianą z białek. Masa powinna być dość gęsta, w razie co dosypać trochę mąki. Wlewać na rozgrzaną gofrownicę i piec do przyrumienienia.
Z przepisu wychodzi 5 gofrów, każdy po ok. 135 kcal.
Smacznego!
Muszę w końcu kupić maszynę do pieczenia gofrów. Nie ma to jak gofry zrobione w domu i zjedzone jeszcze cieplutkie, mniammmm....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mojej kuchni http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/.