środa, 8 stycznia 2014

Krupnik

Prosta, tradycyjna zupa. Smaczna, sycąca, a przede wszystkim zdrowa. Mój obiad na najbliższe kilka dni.



Krupnik

Składniki:
  • ok. 0,8 kg kości wołowej 
  • 3-3,5 litra wody
  • 10 łyżek kaszy jęczmiennej pęczak
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • biała część pora
  • cebula
  • łyżka vegety (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie
  • natka pietruszki
Przygotowanie:

Kość zalać wodą, ugotować, przykręcić gaz, zanim zawrze. Zdjąć jak największą część powstałej piany. Dodać ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę opalić nad palnikiem i dodać ją razem z uprzednio obranymi i pokrojonymi warzywami (bez ziemniaków) do wywaru. Gotować kilka minut, do momentu, aż warzywa nieco zmiękną. Potem dodać kaszę wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz przyprawić vegetą, solą i pieprzem. Gotować ok. 20 minut do napęcznienia kaszy. Posypać natką pietruszki i podawać.



Wychodzi 8 porcji, jedna ma ok. 160 kcal. Ostatnio zainteresowałam się tematem domowych wyrobów, na dobry początek kupiłam książkę pt.: "Domowe jogurty, twarożki i sery" i planuję eksperymenty. Myślę, że w najbliższym czasie możecie liczyć na wyniki :)

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz