Krupnik
Składniki:
- ok. 0,8 kg kości wołowej
- 3-3,5 litra wody
- 10 łyżek kaszy jęczmiennej pęczak
- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- biała część pora
- cebula
- łyżka vegety (opcjonalnie)
- sól, pieprz, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Kość zalać wodą, ugotować, przykręcić gaz, zanim zawrze. Zdjąć jak największą część powstałej piany. Dodać ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę opalić nad palnikiem i dodać ją razem z uprzednio obranymi i pokrojonymi warzywami (bez ziemniaków) do wywaru. Gotować kilka minut, do momentu, aż warzywa nieco zmiękną. Potem dodać kaszę wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz przyprawić vegetą, solą i pieprzem. Gotować ok. 20 minut do napęcznienia kaszy. Posypać natką pietruszki i podawać.
Wychodzi 8 porcji, jedna ma ok. 160 kcal. Ostatnio zainteresowałam się tematem domowych wyrobów, na dobry początek kupiłam książkę pt.: "Domowe jogurty, twarożki i sery" i planuję eksperymenty. Myślę, że w najbliższym czasie możecie liczyć na wyniki :)
Smacznego!
Wychodzi 8 porcji, jedna ma ok. 160 kcal. Ostatnio zainteresowałam się tematem domowych wyrobów, na dobry początek kupiłam książkę pt.: "Domowe jogurty, twarożki i sery" i planuję eksperymenty. Myślę, że w najbliższym czasie możecie liczyć na wyniki :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz