Domowa pizza na puszystym cieście
Czy istnieje na świecie ktoś, kto nie lubi pizzy? Ze świecą takiego szukać!
Lecz gdy nie chce się wychodzić z domu, a świadomość, że zamówiona będzie przypominała bardziej gumowy placek, a nie smakowitą pizzę, wystarczy zrobić trzy kroki do kuchni.
Taka domowa jest najlepsza-cieplutka prosto z piekarnika, a poza tym kładziemy na nią dokładnie to, co chcemy w ilości, jaka nas zadowala.
Przepis na ciasto znalazłam na Kwestii Smaku-bardzo łatwe, niepracochłonne, a przede wszystkim puszyste i smaczne. Dodatki to wynik własnych upodobań.
Domowa pizza na puszystym cieście
Składniki (2 duże pizze lub 4 małe):
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oliwy (+ do posmarowania)
- łyżeczka soli
Dodatki:
- sos do pizzy *przepis*
- pętko kiełbasy
- 20 dag szynki
- 0,5 kg pieczarek
- 2 łyżki masła
- 30 dag żółtego sera
- świeża bazylia
Wodę lekko podgrzać (nie może być gorąca!). Do połowy dodać pokruszone drożdże oraz cukier, wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 5 minut-w tym czasie drożdże powinny zacząć się pienić. W tym czasie podgrzać resztę wody (ma być tak samo ciepła jak poprzednio). Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone drożdże, resztę wody i oliwę. Lekko zagnieść, dodać sól i wyrabiać przez około 10 minut ręcznie-ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. Z ciasta uformować kulę, posmarować ją oliwą, włożyć do dużej miski. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (do podwojenia objętości). W tym czasie przygotować dodatki-pieczarki przesmażyć na patelni z masłem, szynkę i kiełbasę pokroić wedle upodobań, zetrzeć ser. Następnie ciasto przełożyć na blat, odgazować i chwilę wyrobić. Podzielić na 2 lub 4 części (zależnie od tego, jak duże mają być pizze). Każdą część rozwałkować na grubość ok. 6-7 mm. Przełożyć na blachy wysmarowane oliwą, uformować boczny rant, ponakuwać widelcem całą powierzchnię ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni. Po wyrośnięciu rozsmarowac na cieście sos, rozłożyć pieczarki, szynkę, kiełbasę, całość obficie posypać serem i świeżo posiekaną bazylią. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-20 minut (zależnie od wielkości pizzy) aż brzegi i spod ciasta będą zrumienione.
Thank you also for this wonderful pizza (I love pizza expecially with ham and mushrooms!!!)... Thanks again, Patrizia
OdpowiedzUsuńA czy można mrozić to ciasto?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale jestem prawie pewna, że można. Uformuj je w kulkę, nasmaruj oliwą, wsadź do torby (jak nie masz takiej do zamrażania, powinna nadać się zwykła reklamówka) i postaraj się usunąć z niej jak najwięcej powietrza.
Usuń