sobota, 8 marca 2014

Domowa pizza na puszystym cieście

Czy istnieje na świecie ktoś, kto nie lubi pizzy? Ze świecą takiego szukać! 
Lecz gdy nie chce się wychodzić z domu, a świadomość, że zamówiona będzie przypominała bardziej gumowy placek, a nie smakowitą pizzę, wystarczy zrobić trzy kroki do kuchni.
Taka domowa jest najlepsza-cieplutka prosto z piekarnika, a poza tym kładziemy na nią dokładnie to, co chcemy w ilości, jaka nas zadowala. 
Przepis na ciasto znalazłam na Kwestii Smaku-bardzo łatwe, niepracochłonne, a przede wszystkim puszyste i smaczne. Dodatki to wynik własnych upodobań.



Domowa pizza na puszystym cieście

Składniki (2 duże pizze lub 4 małe):

Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej 
  • 1,5 szklanki wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy (+ do posmarowania)
  • łyżeczka soli
Dodatki:
  • sos do pizzy *przepis*
  • pętko kiełbasy
  • 20 dag szynki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 30 dag żółtego sera
  • świeża bazylia


Przygotowanie:

Wodę lekko podgrzać (nie może być gorąca!). Do połowy dodać pokruszone drożdże oraz cukier, wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 5 minut-w tym czasie drożdże powinny zacząć się pienić. W tym czasie podgrzać resztę wody (ma być tak samo ciepła jak poprzednio). Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone drożdże, resztę wody i oliwę. Lekko zagnieść, dodać sól i wyrabiać przez około 10 minut ręcznie-ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. Z ciasta uformować kulę, posmarować ją oliwą, włożyć do dużej miski. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (do podwojenia objętości). W tym czasie przygotować dodatki-pieczarki przesmażyć na patelni z masłem, szynkę i kiełbasę pokroić wedle upodobań, zetrzeć ser. Następnie ciasto przełożyć na blat, odgazować i chwilę wyrobić. Podzielić na 2 lub 4 części (zależnie od tego, jak duże mają być pizze). Każdą część rozwałkować na grubość ok. 6-7 mm. Przełożyć na blachy wysmarowane oliwą, uformować boczny rant, ponakuwać widelcem całą powierzchnię ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni. Po wyrośnięciu rozsmarowac na cieście sos, rozłożyć pieczarki, szynkę, kiełbasę, całość obficie posypać serem i świeżo posiekaną bazylią. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-20 minut (zależnie od wielkości pizzy) aż brzegi i spod ciasta będą zrumienione.





 Obraz i video hosting by TinyPic  

3 komentarze:

  1. Thank you also for this wonderful pizza (I love pizza expecially with ham and mushrooms!!!)... Thanks again, Patrizia

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy można mrozić to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale jestem prawie pewna, że można. Uformuj je w kulkę, nasmaruj oliwą, wsadź do torby (jak nie masz takiej do zamrażania, powinna nadać się zwykła reklamówka) i postaraj się usunąć z niej jak najwięcej powietrza.

      Usuń