sobota, 23 sierpnia 2014

Dżem śliwkowo-brzoskwiniowy

W sklepach pojawiły się piękne, dojrzałe śliwki i słodkie brzoskwinie. Aż kusi, by zrobić z nich dżem, by zachować letnie smaki na zimowe miesiące.
Ale, szczerze mówiąc, wątpię, by chociaż jeden słoik dotrwał do zimy. Dżem jest przepyszny, idealnie słodki o uroczej, różowej barwie. Słoiki znikają błyskawicznie!


Dżem śliwkowo-brzoskwiniowy
/Plum and peach jam

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • 1,2 kg śliwek węgierek
  • 800 g brzoskwiń
  • 400 g cukru
  • 2 opakowania konfiturexu 3:1
Przygotowanie:

Owoce umyć i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dolać nieco wody i gotować do miękkości, często mieszając, by się nie przypaliły. Następnie dodać konfiturex i zagotować. Dodać cukier i gotować przez kolejne 5 minut. Nie wolno zapomnieć o mieszaniu, bo się przypali. Zebrać powstałą pianę za pomocą łyżki. Dżem przełożyć do czystych i sparzonych słoików, zakręcić i odstawiać odwrócone do góry dnem do wystudzenia.



Ingredients:

  • 1.2 kg plums 
  • 800 g peaches 
  • 400 g of sugar 
  • 2 packages gelling sugar 3:1 

Preparation:

Wash fruit and cut into pieces. Toss into the pot, pour a little water and cook until tender, stirring frequently. Then add the gelling sugar and bring to a boil. Add the sugar and cook for another 5 minutes. Do not forget about stirring because it burns. Collect the resulting foam with a spoon. Pour jam into clean jars, close them and turn upside down to cool.


Lato w pełni!Z dziećmi i dla dzieci 2014

1 komentarz:

  1. Dostalismy niedawno podobne cudo w prezencie - dzieci zajadaly, jakby jutra nie bylo!
    Jednak domowy dzem, to domowy dzem, bez dwoch zdan...
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń