niedziela, 29 czerwca 2014

Jagodowo-jogurtowe ptasie mleczko

Jednymi z moich ulubionych letnich owoców są jagody. Czekam z niecierpliwością aż pojawią się w lesie. Choć ich zbieranie jest czynnością dość monotonną, nigdy ich nie kupuję.

Dziś proponuję wykorzystanie jagód do zrobienia letniego ciasta a'la ptasie mleczko.
Dwie warstwy puszystych chmurek na wafelku.


Jagodowo-jogurtowe ptasie mleczko
/Blueberry yogurt marshmallow

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:

  • małe opakowanie wafli
  • 500 g jagód
  • 340 g jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru pudru
  • 55 g żelatyny
Przygotowanie: 


Jagody zmiksować na gładką masę. Dodać 35 g żelatyny i 100 g cukru pudru i miksować chwilę do dokładnego wymieszania.
Masę przelać do garnka i podgrzać na średnim ogniu wciąż mieszając-do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Masy nie wolno gotować. Zostawić do ostudzenia
Pozostałą żelatynę rozpuścić w szklance wrzątku i wymieszać z jogurtem naturalnym i pozostałym cukrem pudrem. Zostawić do ostudzenia.
Ostudzoną masę jagodową ubijać mikserem przez kilka minut, do zwiększenia objętości i rozjaśnienia.
Blachę wyłożyć folią spożywczą. Na spód ułożyć warstwę z wafelków i wylać masę jagodową. Wstawić do lodówki.
Masę jogurtową również ubijać mikserem przez kilka minut, do zwiększenia objętości. Następnie rozsmarować na masie jagodowej i całość włożyć do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.


Ingredients:

  • small pack of wafers
  • 500 g blueberries
  • 340 g yoghurt
  • 200 g icing sugar
  • 55 g gelatin

Preparation: 

Blend blueberries until smooth. Add 35 g gelatin and 100 g sugar and mix for a while. 
Transfer the batter to the pot and heat over medium heat stirring constantly-until complete dissolution of gelatin. Don't cook the batter. Allow to cool.
Dissolve the rest of gelatin in a glass of boiling water and mix with the yoghurt and the rest of the sugar. Allow to cool.
Whisk the cooled bluberry batter for several minutes, to increase its volume and brightness.
Line the baking tray with foil. Put a layer of wafers on the bottom and pour the blueberry batter. Put in the fridge.
Whisk the cooled yogurt batter for several minutes, to increase its volume, then spread on blueberry and put in the fridge for a few hours all to solidify.

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniJagodowe latoLato w pełni!

sobota, 28 czerwca 2014

Truskawkowe pianki

Świetna przekąska na upalne dni. Znika tak szybko jak ptasie mleczko :)
Przepis znalazłam na blogu Emilki


Truskawkowe pianki
/Strawberry marshmallows

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 15 g żelatyny
  • 50 g cukru pudru
  • sok z połówki cytryny
Przygotowanie:

Truskawki zmiksować na gładką masę. Dodać żelatynę, cukier puder i sok z cytryny i miksować chwilę do dokładnego wymieszania. 
Masę przelać do garnka i podgrzać na średnim ogniu wciąż mieszając-do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Masy nie wolno gotować. Zostawić do ostudzenia
Ostudzoną masę ubijać mikserem przez kilka minut, do zwiększenia objętości i rozjaśnienia.
Masę wylać do blachy wyłożonej folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Następnie usunąć folię i pokroić na kawałki. 



Ingredients:
  • 200 g strawberries
  • 15 g gelatin
  • 50 g icing sugar
  • juice of half a lemon
Preparation: 

Blend strawberries until smooth. Add gelatin, sugar and lemon juice and mix for a while.
Transfer the batter to the pot and heat over medium heat stirring constantly-until complete dissolution of gelatin. Don't cook the batter. Allow to cool.
Whisk the cooled batter for several minutes, to increase its volume and brightness. 
Pour into sheet lined with foil and place in the fridge for a few hours to solidify. Then remove the foil and cut into pieces.

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

środa, 25 czerwca 2014

Sałatka a'la grecka z olejem słonecznikowym

Otrzymałam od firmy Zielony Nurt olej ze słonecznika i postanowiłam użyć go do prostej sałatki greckiej zamiast oliwy z oliwek. Efekt by zaskakująco dobry-olej bardzo fajnie wkomponował się w smak warzyw i sera, a dodatek prażonych ziaren słonecznika był dosłownie wisienką na torcie :)


Sałatka a'la grecka z olejem słonecznikowym
/(Almost) Greek salad with sunflower seeds oil

(Scroll down to see a recipe in English)

Składniki:

Przygotowanie:

Olej wymieszać z ziołami. Ogórki pokroić w półksiężyce, pomidory i ser feta w kostkę. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Warzywa wymieszać razem z olejem i posypać uprażonymi ziarnami słonecznika.


Ingredients:

  • lettuce
  • 2 tomatoes
  • cucumber
  • feta cheese
  • sunflower seed oil
  • Herbes de Provence
  • roasted sunflower seeds

Preparation:
Oil mixed with herbs. Cucumbers cut into half-moons, tomatoes and feta cheese into cubes. Rinse lettuce, dry and tear into pieces. Mix vegetables together with the oil and sprinkle with roasted sunflower seeds.



Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!Wegetariański obiad IIICukrzyca ciążowa-obiadbanner przepis miesiaca

sobota, 21 czerwca 2014

Knekkebrød z żurawiną

Dzięki czerwcowej piekarni Amber odkryłam knekkebrød.
Prawdopodobnie stanie się nieodłącznym elementem mojej codziennej diety.

To moja własna wariacja. Świetnie smakuje.


Knekkebrød z żurawiną
/Cranberry knekkebrød

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 g otrąb pszennych
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g maku
  • 140 g ziaren słonecznika
  • 100 g sezamu
  • 100 g nasion lnu
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki soli
  • 800 g wody
Przygotowanie:

Żurawinę pokroić na małe kawałeczki.
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.
Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty.
Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.


Ingredients:
  • 100 g whole grain rye flour 
  • 100 g wheat bran 
  • 200 g oat flakes 
  • 100 g poppy seeds 
  • 140 g sunflower seeds 
  • 100 g sesame seeds 
  • 100 g flaxseeds
  • 60 g dried cranberries 
  • 2 teaspoons salt
  • 800 g water

Preparation:

Chop cranberries into small pieces
Mix all ingredients and let stand for 10 minutes. 
Put baking paper on a tray and thinly spread the dough thin, even layer. 
Put into preheated oven to 150 C degrees with convection for 10 minutes. 
After 10 minutes, pull out and cut into squares. Put it back into the oven for 30-40 minutes more. 
Pull out and leave to cool - when it cools it hardens. 
Best stored in a glass or ceramic container with air-permeable cover.

Jeść czy grać? Skandynawskie lato 2014Jeść czy grać?Skandynawskie lato 2014

 Obraz i video hosting by TinyPic  

piątek, 20 czerwca 2014

Chleb polski na kefirze z siemieniem lnianym

"Cudze chwalicie, swego nie znacie. Pieczemy fugaski, skony, biove, chleby wg receptur Hamelmana i inne mniej lub bardziej egzotyczne pieczywo. Często jednak nie pamiętamy o tym, że można też piec nasze wspaniałe, pyszne, aromatyczne, polskie chleby. Chleby pszenne, żytnie, razowe na zakwasie z twardą skórką, chleby z ziemniakami, z kminkiem, i z makiem, i z ziarnami lnu, i z czarnuszką, makiem i tatarką."Ten wstęp do organizowanej przez Marcina akcji kulinarnej przypomniał mi, że dawno nie upiekłam żadnego porządnego chleba.
Upiekłam więc klasyczny chleb na kefirze z nasionami lnu.


Chleb polski na kefirze z siemieniem lnianym
/Polish bread with kefir and flaxseeds 

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 25 g otrąb pszennych
  • pół łyżeczki świeżych drożdży
  • łyżka soli
  • łyżka miodu
  • łyżka octu jabłkowego
  • 300 g kefiru
  • 50 g wody
  • 100 g nasion siemienia lnianego
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić na 2 - 2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia w lodówce na 10-12 h. Wyciągnąć 1-2 h przed pieczeniem. Szybko naciąć i posypać ziarnami lnu. Piec z parą w piecu nagrzanym do 250 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić na kratce.


Ingredients:

  • 200 g rye sourdough
  • 550 g wheat bread flour 
  • 100 g whole wheat flour
  • 25 g wheat bran
  • 1/2 teaspoon fresh yeast
  • 1 tbsp salt
  • 1 tbsp honey
  • 1 tbsp of apple cider vinegar
  • 300 g of kefir
  • 50 g water
  • 100 g flaxseeds
Preparation: 

Mix all ingredients in a large bowl, then knead elastic, smooth dough. Leave for 2 - 2 1/2 hours and knead 2 - 3 times during this time. Then place in baking form lined with baking paper and leave to rise in the fridge for 10-12 hours. Pull out 1-2 hours before baking. Quickly cut and sprinkle with flaxseeds. Bake with steam in an oven heated to 250 degrees for 10 minutes, then lower the temperature to 230 degrees and bake for the next 20-25 minutes. Cool on a wire rack.





Pieczemy Polski Chleb
 Obraz i video hosting by TinyPic  




środa, 18 czerwca 2014

Pesto pietruszkowe

Mniej klasyczna odmiana sosu ziołowego do makaronu, aczkolwiek warta spróbowania :)

A wszystko wyszło dlatego, że pomyliłam pietruszkę z kolendrą... Roślinki stały w szklarni obok siebie, a ja przypadkowo przyniosłam do domu nie tą, co chciałam...


Pesto pietruszkowe
/ Parsley pesto

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • ząbek czosnku
  • garść orzechów nerkowca
Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować przy pomocy blendera na gładką pastę. 



Ingredients:
  • bunch of fresh parsley
  • 50 ml of olive oil
  • juice of half a lemon
  • clove of garlic
  • a handful of cashew nuts
Preparation:

All the ingredients mix using a blender until smooth

Domowy WyróbWegetariański obiad IIICukrzyca ciążowa-obiadLato w pełni!

wtorek, 17 czerwca 2014

Knekkebrød-norweskie chrupkie pieczywo

Po raz kolejny zebraliśmy się dzięki Amber na wspólne pieczenie.
W tym miesiącu w czerwcowej piekarni zawitał knekkebrød.
Norweski chrupki chlebek pełen ziaren. 
Wszyscy są zachwyceni, niektórzy nie wierzą, ze sama go zrobiłam.



Knekkebrød
przepis podaję za Marzeną

(scroll down to see a recipe in English)


Składniki:
  • 200 ml (35 g) otrębów pszennych
  • 200 ml (85 g) płatków owsianych
  • 200 ml (115 g) pestek dyni (dałam 85 ml-50 g)
  • 200 ml (100 g) pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 200 ml (115 g) ziaren słonecznika
  • 100 ml (80 g) siemienia lnianego
  • 100 ml (70 g) ziaren sezamu (dałam 215 ml-150g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 ml wody
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.
Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.


Jednocześnie czerwcowe pieczenie dało mi okazję do wykorzystania nasion siemienia lnianego, które otrzymałam od firmy Zielony Nurt.

Ingredients:
  • 200 ml (35 g) wheat bran
  • 200 ml (85 g) oat flakes
  • 200 ml (115 g) pumpkin seeds (I gave 85 ml-50 g)
  • 200 ml (100 g) whole grain rye flour
  • 200 ml (115 g) sunflower seeds
  • 100 ml (80 g) flaxseed
  • 100 ml (70 g) sesame seeds (215 ml gave 150g)
  • 2 teaspoons salt
  • 700 ml water
Preparation: 

Mix all ingredients and let stand for 10 minutes. 
Put baking paper on a tray and thinly spread the dough thin, even layer. 
Put into preheated oven to 150 C degrees with convection for 10 minutes. 
After 10 minutes, pull out and cut into squares. Put it back into the oven for 30-40 minutes more. 
Pull out and leave to cool - when it cools it hardens. 
Best stored in a glass or ceramic container with air-permeable cover.




sobota, 14 czerwca 2014

Jogurtowa owsianka z serkiem wiejskim, truskawkami i aronią

Owsianka, moim zdaniem, to jedna z najlepszych opcji śniadaniowych. Pyszna, pożywna i syci na długo.
Dziś prezentuję jedną z najbardziej klasycznych jej wersji. Urozmaiciłam ją dodatkiem serka wiejskiego i znalezionej w zamrażarce aronii.

Jogurtowa owsianka z serkiem wiejskim, truskawkami i aronią
/Yogurt porridge with cottage cheese, strawberries and chokeberry

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
  • 3 łyżki serka wiejskiego
  • 2 garści truskawek
  • garść aronii 
  • łyżka miodu lub syropu z mniszka
  • cynamon, gałka muszkatołowa i imbir
Przygotowanie:

Płatki i otręby zalać jogurtem i odstawić na pół godziny. Następnie dodać pokrojone truskawki, aronię, serek wiejski i przyprawy. Polać miodem lub syropem z mniszka.


Ingredients:
  • 3 tbsps of oatmeal
  • 2 tbsps of wheat bran
  • small package of plain yogurt (125 g)
  • 3 tbsps of cottage cheese
  • 2 handfuls of strawberries
  • a handful of chokeberry
  • 1 tbsp honey or dandelion syrup
  • cinnamon, nutmeg and ginger
Preparation:

Pour oatmeal and bran with a yogurt and let it stand for half an hour. Then add the sliced strawberries, chokeberry, cottage cheese and spices. Pour with a honey or dandelion syrup.


Nowalijkowe KucharzenieDania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!Milion smaków truskawekBy Niejadek Zjadł Obiadek