W tym miesiącu w czerwcowej piekarni zawitał knekkebrød.
Norweski chrupki chlebek pełen ziaren.
Wszyscy są zachwyceni, niektórzy nie wierzą, ze sama go zrobiłam.
Knekkebrød
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.
Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.
przepis podaję za Marzeną
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
- 200 ml (35 g) otrębów pszennych
- 200 ml (85 g) płatków owsianych
- 200 ml (115 g) pestek dyni (dałam 85 ml-50 g)
- 200 ml (100 g) pełnoziarnistej mąki żytniej
- 200 ml (115 g) ziaren słonecznika
- 100 ml (80 g) siemienia lnianego
- 100 ml (70 g) ziaren sezamu (dałam 215 ml-150g)
- 2 łyżeczki soli
- 700 ml wody
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.
Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.
Jednocześnie czerwcowe pieczenie dało mi okazję do wykorzystania nasion siemienia lnianego, które otrzymałam od firmy Zielony Nurt.
Ingredients:
- 200 ml (35 g) wheat bran
- 200 ml (85 g) oat flakes
- 200 ml (115 g) pumpkin seeds (I gave 85 ml-50 g)
- 200 ml (100 g) whole grain rye flour
- 200 ml (115 g) sunflower seeds
- 100 ml (80 g) flaxseed
- 100 ml (70 g) sesame seeds (215 ml gave 150g)
- 2 teaspoons salt
- 700 ml water
Preparation:
Mix all ingredients and let stand for 10 minutes.
Put baking paper on a tray and thinly spread the dough thin, even layer.
Put into preheated oven to 150 C degrees with convection for 10 minutes.
After 10 minutes, pull out and cut into squares. Put it back into the oven for 30-40 minutes more.
Pull out and leave to cool - when it cools it hardens.
Żabko,
OdpowiedzUsuńpiękne chrupki!
Dziekuję,że piekłaś z nami.
Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólne fit chwile przy piekarniku!
OdpowiedzUsuńWidać ,że chrupią :) Dzięki za wspólne pieczenie !
OdpowiedzUsuńślicznie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne pieczenie :) u nas to hit domowy! dzieciaki uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńJa sama sobie nie wierzyłam,że mi sie udał, dopiero przy ostatniej kromce , gdy postanowiłam upiec zaraz nastepny , przekonałam się,że to jest chleb dla mnie, odkurzacz turbo, przy tym niezwykle smaczny. Czyli to co zdrowe nie musi byc niesmaczne. :)
OdpowiedzUsuńFajnie sie piękło razem ten zdrowy i pyszny chlebek,, dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńfajny, lekki, a przy tym chlebek smaczny, to tez coś dla mnie, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńChwilę przed włożeniem do piekarnika, nie wierzyłam,
OdpowiedzUsuńże połączy się w całość i stwardnieje, później byłam zdziwiona,
że przy tak małym nakładzie pracy można uzyskać coś tak wyjątkowego:)
Nie dziwię się wcale, że niektórzy nie wierzą... ;)
Chlebek cudowny:-) Pięknie dziękuję za wspólny czas w piekarni:-)
OdpowiedzUsuńPodzielam entuzjazm ;) jak to miło, że tak łatwo można osiągnąć coś tak smacznego!
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie .
OdpowiedzUsuńPowtórzę za Magdą z Konwaliowej : też nie wierzyłam, że tak prosty przepis może wyjść dobry, a z drugiej strony polecała go Marzena, a ta na pewno wiedziała co robi :-)
OdpowiedzUsuńPiękne chlebki i cudne zdjęcia;) Dziękuję za wspólną akcję!
OdpowiedzUsuńNo i wszystkim nam się udał ten chleb chrupki :) dziekuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszne chlebki! Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńMany thanks :)
OdpowiedzUsuńŚwietny ten chlebek, aż się zastanawiam dlaczego nie mam go jeszcze u siebie na blogu ;)
OdpowiedzUsuńNo to hop do kuchni :D
Usuń