Na szczęście, dotyczy to chyba tylko chlebów. Bo muffiny się udały.
Moja propozycja może się wydawać nieco dziwna, aczkolwiek jest naprawdę warta uwagi. Muffiny mają interesujący smak-taki... brak mi słowa... głęboki?
Nie tylko do słodkich dodatków, chociaż taka muffinka z dżemem i szklanką mleka... Bajka :)
Błyskawiczne pełnoziarniste muffiny na zakwasie
- 270 g zakwasu pszennego 100% hydracji
- 65 g otrębów pszennych
- 30 g płatków owsianych
- 135 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 50 g odtłuszczonego mleka w proszku
- 100 g cukru (lub zamienników takich jak: stewia, ksylitol, miód itd. - ja użyłam 2 łyżeczek cukru i stewii)
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1 jabłko
- 200 g wody
- 15 g proszku do pieczenia
- po łyżeczce cynamonu i kardamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- kilka kropek dowolnego aromatu (opcjonalnie-ja dałam arakowy)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki-otręby, płatki, mąkę, mleko w proszku, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W drugiej rozprowadzić zakwas na wodzie, dodać jajka, oliwę i aromat. Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do mokrych składników i wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami, wlewać ciasto prawie po brzegi. Piec ok. 20 minut bez termoobiegu lub do suchego patyczka. Po wyjęciu zostawić na 5 minut w foremce, następnie wyjąć zostawić do wystygnięcia na kratce.
Thanks a lot for those precious muffins... Thank you! Kisses
OdpowiedzUsuń