Strony

wtorek, 14 stycznia 2014

Gofry

Zimny, leniwy wieczór. Siedząc przy kubku zielonej herbaty przed laptopem pomyślałam, że chyba powinnam wziąć się za naukę do matury. Tylko pomyślałam, bo zaraz pomknęłam do kuchni i zaczęłam robić gofry. I tyle z mojej nauki :)


Przepis banalnie prosty, przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu, wszystko zależy od tego, jak szybko nagrzewa się Wam gofrownica. Można je podawać zarówno na słodko jak i na słono, bo same w sobie mają neutralny smak. W mojej wersji z jogurtem naturalnym i suszonymi morelami.


Gofry

Składniki: 
  • szklanka mąki (u mnie pół na pół tortowa i pełnoziarnista)
  • jajko
  • pół szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody gazowanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. łyżka oleju (do smarowania gofrownicy)
Przygotowanie:

Oddzielić białko od żółtka, ubić na sztywno. Pozostałe składniki wymieszać i połączyć z pianą z białek. Masa powinna być dość gęsta, w razie co dosypać trochę mąki. Wlewać na rozgrzaną gofrownicę i piec do przyrumienienia.

Z przepisu wychodzi 5 gofrów, każdy po ok. 135 kcal.

Smacznego!


Niskokaloryczny styczeń

1 komentarz:

  1. Muszę w końcu kupić maszynę do pieczenia gofrów. Nie ma to jak gofry zrobione w domu i zjedzone jeszcze cieplutkie, mniammmm....
    Pozdrawiam i zapraszam do mojej kuchni http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/.

    OdpowiedzUsuń